Hoe wordt een whiteboard animatie geproduceerd?

Hoe wordt een whiteboard animatie gemaakt?

Globaal gezien zijn er twee manieren waarop whiteboard animaties gemaakt kunnen worden:

Fysiek

Na het maken van het script kan worden gestart met het daadwerkelijk produceren van de animatie. Bij fysieke whiteboard animaties tekent de illustrator ‘live’ de beelden met een camera erboven die dat filmt, waarna het in de montage geknipt en getimed wordt.

Digitaal

Bij digitale whiteboard animaties tekent de illustrator zijn tekeningen digitaal, waarna de klant deze eventueel eerst kan bekijken voordat het geheel in beweging gezet wordt met het teken-effect. Zo heeft de klant meer inspraak en wordt er veel productietijd bespaart. Daarnaast zijn de illustraties te gebruiken voor andere doeleinden, omdat ze digitaal op hoge kwaliteit zijn gemaakt.

whiteboard-animatie-digitaal-vs-fysiek
De twee manieren waarop whiteboard animaties gemaakt worden: fysiek en digitaal

In het eindresultaat is het verschil tussen digitaal en fysiek niet altijd terug te zien (mits goed uitgevoerd), het grootste verschil zit dus vooral in het proces. De meeste gerenommeerde animatiebureau’s werken op de digitale manier. Als je twijfelt bij het zien van een portfolio op wat voor manier de whiteboard animatie gemaakt wordt, vraag dan naar de werkwijze bij de desbetreffende partij en bedenk wat het beste werkt voor jouw situatie.