Zelf een Whiteboard Animatie maken (GRATIS!)

Het is vrij eenvoudig om gratis zelf een whiteboard animatie te maken. Er zijn meerdere manieren om zelf een whiteboard animatie te maken. Hieronder bespreken we kort de mogelijkheden en daarna ook enkele alternatieven voor Videoscribe en andere software.

Zelf een whiteboard animatie maken: de ouderwetse manier

Zelf een whiteboard animatie maken camera
Zelf een whiteboard animatie maken met een camera, whiteboard en een stift

In het andere artikel hebben we besproken hoe whiteboard animaties worden geproduceerd: fysiek en digitaal. Bij de fysieke manier heb je een camera met statief nodig, een stift en natuurlijk een whiteboard. Je legt het whiteboard op een vlakke ondergrond en positioneert de camera met het statief in het midden boven je whiteboard. Na een aantal testshots kun je bepalen of de belichting e.d. goed is. Om te voorkomen dat het licht verspringt in je whiteboard animatie, kun je extra lampen gebruiken. Als de witbalans (het witte van de whiteboard is de juiste kleur wit) en je belichting goed is, kun je aan de slag met het tekenen met je stift op het whiteboard. Later in de montage kun je zaken versnellen, knippen of weglaten.

Zelf een whiteboard animatie maken met gratis software

Zelf een whiteboard animatie maken met gratis software
Zelf een whiteboard animatie maken met bijvoorbeeld Videoscribe

De meest bekende manier om op een digitale manier een whiteboard animatie te maken is met de gratis software van Sparkol Videoscribe. Je kunt met Videoscribe gebruik maken van bestaande illustraties uit de bibliotheken van het programma. Je kunt vrij snel eenvoudige animaties maken, maar de echte kwaliteitsslag vergt meer tijd, kunde en geld. Om hoge kwaliteit video’s te ‘renderen’ heb je een premium account nodig. Ook het watermerk moet je wegkopen. Maar als je de kennis en kunde hebt, kun je met Videoscribe icm professionele software zoals Final Cut Pro en After Effects hele mooie whiteboard animaties maken.

Hieronder zie je een voorbeeld van een whiteboard animatie die grotendeels geproduceerd is met Videoscribe, door professionals.

Een animatie op een schoolbord of andere achtergrond?

Als je op een digitale manier een whiteboard animatie wilt produceren heb je meer vrijheden en opties. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van een whiteboard achtergrond, ook kiezen voor bijvoorbeeld een schoolbord (blackboard) animatie. De jongens van WhiteboardAnimatiesDenBosch.nl hebben op deze manier al animaties in verschillende vormen gerealiseerd, waaronder een animatie met witte stift / krijt tekeningen op een schoolbord. Of whiteboard animaties die getekend worden zonder hand.

Een animatievorm met schoolbord animatie video
Een blackboard schoolbord animatie video? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hieronder vind je enkele alternatieven voor de Videoscribe software om whiteboard animaties te maken.

Alternatieven Videoscribe animatie software

Er bestaan naast Videoscribe ook andere gratis alternatieve software. Hieronder vind je enkele alternatieven voor Videoscribe om zelf RSA whiteboard animaties te maken.

Powtoon

Met de open source software van Powtoon kun je zelf eenvoudige, laagdrempelige animaties produceren, waaronder dus ook whiteboard animaties. De leercurve van de software is vrij hoog en de resultaten vallen niet bij iedereen in de smaak. Maar als je een gratis alternatief zoekt voor Videoscribe om whiteboard animaties te maken, dan is Powtoon zeker het proberen waard!

Moovly

Naast Powtoon is de software van Moovly een gratis alternatief voor Videoscribe als het gaat om het produceren van je eigen RSA whiteboard animatie. Met Moovly kun je zelf animaties en presentaties maken aan de hand van een bibliotheek aan illustraties en iconen. De resultaten zijn niet zo authentiek als ze bij Videoscribe kunnen zijn, maar je zou het een kans kunnen geven.

Met bovenstaande tips kun je zelf aan de slag met jouw eigen whiteboard animatie. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd overwegen om een professioneel animatiebureau in te schakelen om jouw whiteboard animatie te laten maken. Eerder schreven we hierover al een artikel over de beste animatiebureau’s die whiteboard animaties maken en een artikel over de kosten van een professionele whiteboard animatie. Veel succes!

Alle afbeeldingen en video’s in dit artikel zijn voorbeelden van ons eigen werk. Wil je meer voorbeelden zien of ook een whiteboard animatie laten maken? Neem dan contact op: edwin@whiteboardanimatielatenmaken.nl