Wat is een whiteboard animatie?

Wat is een whiteboard animatie?

Een whiteboard animatie is een animatiesoort waarbij een tekenaar met een stift op een wit bord (whiteboard) illustraties tekent. Deze illustraties worden vaak getekend terwijl een voice-over een verhaal verteld. Bekende voorbeelden van whiteboard animatie zijn de video’s van Fokke en Sukke bij De Wereld Draait Door, de RSA filmpjes en de wachtkamerfilmpjes van VZVZ bij apotheken en huisartsen.

whiteboard filmpje laten maken stift en bord
Voorbeeld van een whiteboard animatie over Karl Marx voor Lazarus Magazine (EO)

Whiteboard animaties zijn ook wel bekend onder de naam RSA Animatie, Speedcartooning, Videoscribe Animatie, Getekend Filmpje, Getekende Shortmovie video en Whiteboard Explainer. Al deze namen staan voor hetzelfde: een whiteboard animatie waarbij aan de hand van een voice-over een verhaal wordt verteld, ondersteund door illustraties getekend door een illustrator met een stift. Dit kan zowel fysiek als digitaal met software gebeuren. Eerder legden we al de verschillende manieren uit waarop een whiteboard animatie geproduceerd kan worden,met daarbij de voor- en nadelen.

Op zoek naar een animatiebureau om je getekende video / whiteboard animatie te laten maken? Bekijk dan eerst onze selectie van animatiebureau’s.